Hypotheek voor een beleggingspand

Publicatie: 14 februari 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

Wil je een beleggingspand kopen? Dan is het belangrijk om goed te informeren over beleggingshypotheken. Er zijn verschillende banken die hypotheken verstrekken voor beleggingspanden. Maar wat is nu het verschil tussen een reguliere hypotheek en een beleggingshypotheek? En hoeveel rente moet je betalen voor een beleggingspand? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe hoog de loan to value (LTV) is.

Welke banken verstrekken beleggingshypotheken?

Er zijn verschillende banken die beleggingspanden financieren. Dit zijn veelal andere banken dan we gewend zijn. Zo zijn banken als RNHB, Domivest en NIBC gericht op het financieren van beleggingspanden. Zij kijken dan ook naar het object in plaats van naar de persoon die de lening aanvraagt. Wie jij als persoon bent en hoeveel je verdient is minder van belang. Het rendement en de waarde van de woning zijn daarentegen heel erg belangrijk

Wat is loan to value (LTV)?

Dit is het percentage dat je kunt lenen van de waarde van het beleggingspand. Bij een beleggingshypotheek ligt dit vaak tussen de 60% en 80% van de taxatiewaarde in verhuurde staat. Als je weet wat voor soort beleggingspand je wilt kopen, is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • het aankoopbedrag;
  • de loan to value (LTV);
  • de rentepercentages;
  • de looptijd van de hypotheek;
  • eventuele boetes bij vervroegd aflossen of herfinanciering.

Waarde in verhuurde staat

De waarde van de woning in verhuurde staat is het belangrijkste gegeven voor het verkrijgen van een hypotheek voor een beleggingspand. De waarde in verhuurde staat ligt lager dan de waarde van een woning in leegstand. Een woning die verhuurd is verkoopt tevens moeilijker dan een woning zonder huurders. Een taxateur stelt de waarde in verhuurde staat op. Dit taxatierapport is leidend voor het verkrijgen van een hypotheek voor een beleggingspand.

Rente van een beleggingshypotheek

De rentepercentages voor beleggingspanden liggen doorgaans iets hoger dan die van reguliere woningen. Dit komt omdat er meer risico is met beleggingspanden: als de huurder wegvalt, moet je namelijk zelf de hypotheeklasten kunnen betalen. Vaak is de looptijd van beleggingshypotheken korter dan die van reguliere hypotheken. Dit betekent dat je sneller aflost, maar ook dat je meer rente betaalt over de looptijd.

Voor het afsluiten van een beleggingshypotheek is het belangrijk om goed te informeren en te vergelijken. Als je beleggingspand wilt herfinancieren, is het ook belangrijk om naar de voorwaarden van beleggingshypotheken te kijken. Soms kan het namelijk voordeliger zijn om over te stappen naar een andere bank of hypotheekverstrekker. Met het herfinancieren van een pand kan je de overwaarde uit de woning halen. Met deze overwaarde kan je wellicht een nieuw beleggingspand aankopen.

Al met al is het belangrijk om goed te informeren als je een beleggingspand wilt kopen of financieren. Er zijn verschillende soorten beleggingshypotheken met ieder hun eigen voorwaarden. Het is dan ook verstandig om te kijken naar de verschillende aanbieders en te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt!

Heb je nog vragen met betrekking tot het financieren van beleggingspanden? Vul dan hier het contactformulier in en wij zullen contact opnemen om de vraag te beantwoorden.

Wil je altijd op de hoogte blijven van ons nieuwe aanbod? Meld je dan hier aan als investeerder.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.