Fix en flip tegenwoordig erg populair

Publicatie: 21 maart 2023
Geschreven: Milou van Rockhard

Gezien de huidige wet- en regelgeving omtrent de opkoopbescherming en de plannen met betrekking tot de regulering van de middenhuur zoeken investeerders naar andere manieren om rendement te behalen. Fix en flip is een strategie waarbij een pand wordt gekocht, opgeknapt en weer verkocht. Door waarde toe te voegen valt er een mooie winst te behalen. Fix en flip wint aan populariteit en wij lichten graag toe waarom het juist nu interessant kan zijn voor beleggers.

Waarom is fix en flip interessant?

Fix en flip staat bekend als strategie waarbij relatief snel vermogen opgebouwd kan worden door woningen voor een gunstige prijs in te kopen, op te knappen en voor meer te verkopen. Deze strategie is echter om meerdere redenen interessant.

  • Dalende huizenprijzen
    In een dalende markt kunnen woningen voor lagere prijzen aangekocht worden. Hierdoor heb je bij aankoop een goede marge te pakken en heb je nog wat speling in de verbouwingskosten.
  • Opkoopbescherming niet van toepassing
    Fix en flip kan ondanks de opkoopbescherming overal toegepast worden. Woningen mogen niet verhuurd worden, maar wel opgeknapt en verkocht worden. Op deze manier ben je niet afhankelijk van de opkoopbescherming.
  • Duurzaamheid loont
    Tegenwoordig is het energielabel bepalend voor de woningwaarde. Door waarde toe te voegen middels een verbouwing en door het energielabel te verbeteren stijgt de woningwaarde.
  • Berekenbaar risico
    Het is belangrijk om vooraf een uitgebreide berekening te maken van alle kosten die erbij komen kijken. Zorg voor voldoende marge waarmee eventuele tegenvallers opgevangen kunnen worden. Neem geen onnodig risico.

Wat zijn de marges bij fix en flip?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft onderzoek gedaan naar ‘geflipte’ woningen in Nederland. Uit dat onderzoek bleek dat woningen gemiddeld voor ruim €110.000 meer worden verkocht nadat ze zijn opgeknapt. De marges kunnen dus zeer gunstig zijn. Er wordt ook wel eens gezegd dat de meeste winst behaald wordt bij de aankoop van het pand. Een goede aankoopprijs zorgt voor een betere marge.

Risico’s fix en flip

De fix en flip strategie kent diverse risico’s. Echter zijn de meeste risico’s berekenbaar en kun je van tevoren goed inschatten of een object rendabel gaat zijn. Momenteel zijn dit de voornaamste risico’s bij fix en flip:

  • Dalende huizenprijzen
    We zitten in een dalende markt, waardoor de prijzen kunnen dalen tussen de aanschaf en de verkoop. Het risico is dat de opbrengst lager is dan verwacht.
  • Hogere verbouwingskosten
    Tegenwoordig stijgen de prijzen voor materiaal en daarmee dus de verbouwingskosten. Het risico is dat de kosten voor de verbouwing te hoog uitvallen, waardoor je niet meer uitkomt.
  • Bouwkundige tegenslagen
    Bij een verbouwing weet je nooit wat je tegenkomt. De kosten voor herstel van bouwkundige gebreken lopen snel op. Het risico is dat er veel onvoorziene kosten voort kunnen komen uit bouwkundige tegenslagen.
  • Woningen verkopen minder snel
    Woningen staan tegenwoordig langer te koop en overbieden lijkt verleden tijd. Het risico is dat de woning niet verkocht wordt of dat de woning heel lang te koop staat.

Fix en flip is een strategie waarbij relatief snel vermogen opgebouwd kan worden. Deze strategie is gunstig doordat we in een dalende markt zitten, waardoor woningen voor gunstige prijzen aangekocht kunnen worden. Het risico is berekenbaar en de marges zijn over het algemeen zeer gunstig. Toch kent deze strategie enkele risico’s. De kosten kunnen bijvoorbeeld hoger uitvallen dan gepland of de woning wordt minder goed verkocht dan verwacht. Het is dan ook aan te raden om goede berekeningen te maken met behulp van professionals.